Mennyibe kerülhet a rossz higiénia

Mintha nem lenne elég nyűg a tisztítószerek beszerzése a vállalatvezető számára, akinek a költségek féken tartására kell gondolnia, emellett az állami felügyeleti szervek látogatására is bármikor számíthat. A hatályos törvények ismeretében a rossz higiénia meglehetősen sokba kerülhet.

 

A higiénia ára

 

Ha jön az ellenőr, akkor már késő szőnyeg alá söpörni az elvégzetlen teendőinket. A rendelkezések meglehetősen szigorúak. Az 1993. évi XCIII. Munkavédelmi törvény szabályozza a munkáltatókat és munkavállalókat érintő higiéniai követelményeket.

 

A törvény szerint „a Magyarországon munkát végzőknek joguk van az (…) egészséges munkafeltételekhez”. Ez az elv azonban akár túlzott bírságolásra is alkalmat adhat.

 

Miért érdemes még ragaszkodni a tisztasághoz?

 

Nem mindegy, hogy milyen az a környezet, ahol dolgozunk, mert a vállalatok hatékonyabb és nyereségesebb működésének feltétele a rend és tisztaság. A magasabb fokú munkahelyi higiénia igényesebb munkavégzésre ösztönöz – az elhanyagolt, tessék-lássék módon takarított környezet pedig nem kedvez a munkakedvnek.

 

Rendezett környezetben nem csak könnyebben megy a munka, de áttekinthetőbbek és könnyebben mérhetőek az eredmények is.

 

Amire az ellenőr kíváncsi

 

A munkahigiéniás vizsgálatok a munkakörnyezetben lévő kórokozó okait igyekeznek feltárni. Ezek alapján szabhatók ki a büntetések az úgynevezett egészségkárosító kockázatok miatt.

 

A követelmények betartása a munkavédelem része, és így kerül elbírálásra.

 

Termelékeny és egészséges munkahely

 

– ez az a szempont, amit az ellenőröktől függetlenül is érdemes figyelembe venni. A gyakori kézmosás, a tiszta munkahely és a higiénikus környezet hangulata szigorúbb, kevésbé engedékeny, és hozzájárul a precízebb munkavégzéshez.

 

Átlátható, rendezett közegben nehezebb takargatni a hibákat, amelyek a tisztasággal engedékenyebb helyeken napról napra maguktól felhalmozódnak.

 

Szaknyelven: a rendszeres takarítás ügyfélbarát; egyenes arányban van a munkahely igényességével, és emeli a bevételt.

 

Megéri megszervezni

 

Kevesebb hiba marad észrevétlenül, ha a környezet tiszta és átlátható.

 

Ezt a szabályt igazolja cégünk nem csupán hazai, hanem külföldi terjeszkedése, például a szlovén piacnyitás, ahonnan hasonló visszajelzések érkeznek felénk.

 

Kattintson tovább nem csak az ellenőr, hanem a munkahely hatékonysága kedvéért a tökéletes higiénia felé!

http://iisgroup.hu/hu/hirek/a-kivalo-higieniai-korulmenyek-megteremtese-valosagos-vendeggyarra-alakitja-az-on-vallalkozasat-raadaskent-on-egy-nilfisk-ipari-porszivot-kap-ajandekba 

higenia