GYÓGYNÖVÉNY TITKOK: HAJNALI HARMAT, KELETI NAPSUGÁR, HOZZÁÉRTŐ VÁLOGATÁS!

A Paul Penders organikus kozmetikai márka tanácsadójától. Az ősi maláj gyógynövénykultúra szerint: "Szedd le a virágot kora reggel, még harmatosan!" Ez az aranyszabály volt Dr. Ghaninak, a Paul Penders cég tanácsadójának ihletője is, amikor a gyógyfüvekről és azok felhasználásáról publikálta tanulmányát. A Frangipan Resort Hotel rendezvényén mutatta be az előadást, ahol az "Egy a Föld” fesztivált tartották Langkawiban.

A legjobb napszak a levelek, hajtások, vagy virágok betakarítására a kora reggel, a hűvös hajnali időszak. Dr. Ghani sokat dolgozott maláj gyógynövény szakértőkkel, akik őseik tapasztalatát adták tovább ezzel a jótanáccsal is. Modern virágárusok és virágtermesztők már egyetértenek, hogy a virágok akkor maradnak a leghosszabb ideig frissek, ha reggel szedik le őket. De milyen gyakran figyelnek a kozmetikai vagy gyógyszeripari cégek az efféle részletekre? Pedig nagyon fontos a növény hatóanyagainak kihasználása szempontjából, hogy milyen idős a növény, vagy mi volt a betakarítás évszaka, mi volt a betakarítás napszaka, és sok más fontos tényező van még, ami befolyásolja a növény hatóanyagait.

Éjjel, amikor a növények pihennek, a toxinok a gyökerek irányába rendeződnek. A növényben lévő méreganyagok származhatnak külső forrásból, például a lehullott savas esőből. De a növény saját maga is termel méreganyagot, amivel védelmet biztosít magának a rovarok vagy más támadók ellen. A hagyományos természet-gyógyászat segít, hogy megértsük ezt a folyamatot, és azt tanácsolja, hogy soha ne takarítsuk be a gyökereket, gumókat reggel. Miért? Mivel a reggel az a napszak, amikor ezek a föld alatti növényi részek leginkább telítettek méreganyagokkal. Így a délután vagy a naplemente ideje a legjobb a gyökerek betakarítására.

Amikor napközben a napfény és a hő visszatér, a növény belső rendszere felfelé pumpáló szivattyúként működik, mellyel a földből vett szükséges elemeket szállítja: a vizet, a tápanyagokat, köztük a méreganyagokat. Délre a kapilláris folyamattal vagy a víznyomás változás hatására ezek szétszóródnak a növényben. "Ne nyúlj a növényekhez délben!" mondja egy másik jótanács, – hisz ekkor a legerősebb a vízvesztési folyamat, olyan mintha ekkor nagyon izzadna a növény.

A Langkawi Frangipani Resort Hotel számos díjat nyert már egyébként, mint Malajzia „legzöldebb szállodája”. Köszönhető ez az általuk bevezetett környezetbarát gyakorlatsorozatnak, amit a személyzet és a szállóvendégekkel körében is terjesztenek. Módszerük lényege, hogy egyfajta köcsönhatás-szemléletet mutatnak és gyakorolnak ember, növény és állat között.

Dr Ghani Egyiptomban szerzett orvos doktori diplomát, hosszú távú gyakorlatát pedig Malajziában szerezte. Sok évvel ezelőtt kezdett érdeklődni a gyógynövények gyógyászati tulajdonságai iránt, amikor a felesége megbetegedett. A nyugati orvostudomány nem volt hatásos, később a kúrát gyógynövényekkel folytatták maláj gyógynövény specialisták felügyelete alatt.

"A modern orvostudomány az akut betegség állapotát kezeli” -magyarázza. „Az ősi gyógynövényes kezelés másról szól: a gyógyulás folyamatát segíti elő". Dr. Ghani később elhagyta az orvosi pályát a kutatás és az írás miatt.

A legfontosabb dolog, amit Dr Ghani tanult a gyógynövények szakértőitől, hogy minden növényhez különleges módon kell hozzáállni. A betakarítást például aprólékosan, a növényeket szakértői szemmel átválogatva kell végezni. Azt is jól át kell gondolni, hogy hogyan, mikor és hol nőtt a növény. Például egy növény, ami a hegy keleti oldalán fejlődött, ahol a reggeli napfény éri, sokkal egészségesebbnek és alkalmasabbnak értékelt gyógyászati szempontból, mint azok, amelyek a nyugati oldalon élnek.

Sok növény képes arra, hogy enyhítse a tüneteket, sőt, betegségeket gyógyítson. Új felfedezések szinte minden nap születnek a gyógynövényekkel kapcsolatban, gyógyító növények találhatók az Amazonas dzsungelben, az afrikai szavannákon, a maláj esőerdőkben, és másutt az egész világon.

Amikor egy növényről kimondják, hogy alkalmas gyógyszergyártásra, a kereskedelmi mennyiség érdekében hatalmas egységesített ültetvényeket létesítenek, amelyeken elültetik, betakarítják és feldolgozzák a termést. Dr. Ghani a malájoktól tudja, hogy ez az egész módszer helytelen. Minden növény egyedi körülményeinek köszönhetően biztosítja egyedi minőségét. Szükséges mind a növénnyel kapcsolatos szakértelem, mind a helyes növény kiválasztásához való tudás is ahhoz, hogy valakinek a helyes növényt biztosítsuk a gyógyuláshoz.

Dr. Ghani sok évet töltött azzal, hogy információt gyűjtsön azoktól a gyógyítóktól és gyógynövényszakértőktől, akik az őshonos maláj hagyományok alapján szerezték tudásukat, és azoktól is, akik az iszlám tradíciók tanításait követik, amelyeket az arab világban a Korán (legfontosabb muszlim vallási írás) hagyott ránk.

Dr. Ghani a mai napig állandó tanácsadója Paul Pendersnek, aki termékei fejlesztése és készítése során megfogadja az ősi tanítást és csak a legjobb minőségű alapanyagokat használja fel termékeiben. Minden növény, amely belekerül a Paul Penders termékekbe, a megfelelő helyről, az ideális évszakból és napszakból származik annak érdekében, hogy pozitív hatását maximálisan fejtse ki.

Termékeink részletesen megismerhetők a www.paulpenders.hu weboldalon.